Skriv en bog på et år – uge 41

TANKER OM KVINDELIV GENNEM TIDERNE.

Jo længere, jeg når i bogen, jo mere opdager jeg, at jeg beskriver kvinders vilkår i den tidsperiode. Jeg har en kvindelig hovedperson, så det er nok meget naturligt. Jeg har også et par mandlige synsvinkler, så jeg håber da, at jeg også får beskrevet noget fra mændenes verden, men meget af mit plot har nok meget kvindelige emner som omdrejningspunkt.

Og det ser ikke lyst ud, må man sige. Uønskede graviditeter, barnemord, fuldstændig indordnen under en ægtemand, meget få rettigheder, voldtægt, levevilkår på et eksistensminimum, døden som allestedsnærværende, vold og religiøse dogmer. I sidste uge havde vi Kvindernes Internationale Kampdag, og mens der desværre stadig findes alt for mange kvinder verden over, der lever under omtrent samme vilkår, som danske kvinder i 1700-tallet, kan vi dog herhjemme glæde os over, at vi er kommet et godt stykke vej.

De kvinder, der er gået over i historien, er enerne. Dem, der havde mulighed og styrke nok til at bryde normer og være anderledes. Men jeg tænker meget på de utallige ansigtsløse kvinder, der er vandret gennem historien uden at sætte aftryk på den. Var de ikke stærke?

Billedet fra Ole Højrups bog viser en kvinde på vej hjem fra malkning med malkespanden på hovedet og strikketøj i hænderne, nøjagtig som Karen gør i Ellekongen.

Jo, det synes jeg jo. Der skal en god portion indre styrke til at kæmpe sig igennem de levevilkår, de fleste mennesker blev budt dengang, at bide tænderne sammen og fortsætte arbejdet dag efter dag. Tro mig, at have med dyr og landbrug at gøre er ingen dans på roser, der er altid et eller andet, der går galt, og intet er bare ligetil og nemt. Endnu mindre dengang. At rejse sig op hver gang man er faldet for et af skæbnens slag, det være sig dødsfald, ulykker eller direkte anslag på liv og legeme og bare fortsætte, det kalder på respekt.

Jeg ønskede mig en stærk hovedperson. Hun er ikke en sværdsvingende amazone, hun lever som barn af sin tid. Men hun har den der stædige vilje til at leve og få det bedste ud af de vilkår, hun bliver budt. Det synes jeg, er interessant at skrive om. Ikke at der er noget galt med amazoner, men historien rummer unægtelig flere stædige overlevere end amazoner, og de hører til i hver deres historie. Denne handler om overlevere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *