Skriv en bog på et år – uge 39

LIDT MERE OM AT SKRIVE EN TOER

Jeg er ikke helt færdig med at udbrede mig om det interessante emne at skrive på en toer. Udover et vist pres man lægger på sig selv, er der også nogle benspænd, jeg er løbet ind i et par gange nu. Nemlig at få mine nye idéer til at spille sammen med den handling, der nu engang er blevet skrevet, udgivet og ikke til at lave om på.

Hvis jeg nu var rigtig, rigtig god til at planlægge, havde jeg jo planlagt hele serien, bog for bog, scene for scene. Og ikke mindst god til at holde mig til planen. 🙂 Så var det jo bare at køre derudaf, tænk, hvor nemt livet ville være. Men min historie er vokset organisk frem, efterhånden som jeg har skrevet den, og sådan er det nok med de fleste bøger. Historien tager nogle gange uventede drejninger, nye idéer opstår, der skal passes ind med de eksisterende og måske skal nogle af de gamle idéer endda skrottes.

Hvis det var en enkeltstående bog ville det blot være et spørgsmål om at bruge lidt tid på at omplanlægge og måske skrive om. Men nu er det altså en del af en serie, og når nu første del ovenikøbet er udgivet, så skal ny inspiration værsgo passe ind. Det har medført, at to helt fantastiske idéer til nogle karakterers baggrundshistorie har måttet opgives. Ærgerligt, men det lykkedes mig at tilpasse dem med nogle moderationer, så det endte ikke helt skidt.

De fleste pludselige lynangreb af inspiration har uden problemer kunne passes ind, men det gjaldt ikke lige for dem. Jeg har måttet tage fat i Ellekongen igen og bladre i den, for nu at være helt sikker på ikke at komme til at gøre noget, der modsiger, hvad jeg tidligere har skrevet. Jeg har bare IKKE lyst til at blive grebet i sådan en fejl! Og så er det jo egentlig sjovt; nu har jeg jo læst den bog igennem 880 gange under redigeringer og gennemskrivninger, og alligevel har jeg glemt vigtige detaljer.

Kunne jeg have undgået al den bladren ved at planlægge mere minutiøst? Det tror jeg ikke, det er ikke til at forudsige, hvilke detaljer, der lige er vigtige, for inspiration er som bekendt uforudsigelig. Men man ved selvfølgelig aldrig. Det kan en af de grundige planlæggere måske fortælle mig.

Hvis man helt vil undgå dette, skal man vente med at sende sin bog til forlag, til man har skrevet hele serien færdig. På den anden side kan det godt tage lang tid at blive færdig, medmindre man er god til at holde sig selv til ilden. Min deadline hjælper enormt på motivationen. Og så slipper jeg for en hel masse omskrivning, hvis jeg får en idé, der kræver ændringer i starten, for dem er jeg simpelthen nødt til at droppe. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *