Skriv en bog på et år – uge 36-38

OM AT SKRIVE EN TOER

Min dejlige slå-røven-i-stolen-og-skriv-facebookgruppe tæller blandt andre dygtige Ditte Wiese, som har fået stor succes med ungdomsbogen Provinspis. Hun har netop afleveret sit andet manuskript til forlaget og har fortalt lidt om, hvor svær og nervepirrende skriveprocessen har været denne gang, netop fordi hun skal følge op på en meget stor succes og et hav af virkelig flotte anmeldelser.

Jeg er sikker på, at Ditte igen har skrevet en hammergod roman, men jeg kan godt forstå hendes følelser omkring at skrive den. Jeg kan ikke prale af en lige så stor succes med Ellekongen, det er en helt anden og sværere genre at slå igennem i, men den har da fået nogle gode anmeldelser og superlativer med på vejen, som jeg godt kan være nervøs for, om toeren kan leve op til.

Er der nok historiske elementer i? Er det overhovedet interessant at læse om, hvad Karen render rundt og laver nu? Er der for mange sexscener? Er jeg røget ud af en tangent, som ikke giver mening for folk? Hvordan tager de imod, at der nu er flere synsvinkler?

Kodeordet her er vist ‘folk.’ Jeg er begyndt at tænke modtagerne ind i min skrivning. Dårlig idé. Meget dårlig.

Men det er dælme svært at lade være, når man nu så gerne vil give folk en god oplevelse, når de læser ens bog. Jeg kan godt se det fornuftige i at tage skyklapper på og bare skrive for og til sig selv. Det giver den mest autentiske historie, den der er skrevet med hjerteblodet.

På den anden side giver det ikke meget mening at skrive en bog, som kun en selv gider læse. Nu har jeg en kontrakt med et forlag. Der er noget at leve op til. Jeg var også stærkt tvivlende omkring etteren, om nogen overhovedet kunne finde min kombination af malkekøer i 1700-tallet og kærlighedsfantasy interessant. Det viste det sig jo, at det var der, så jeg skal nok ‘bare’ stive min selvtillid lidt af og skrive løs.

Problemet med en serie er jo, at man har sat folks forventninger til noget bestemt. Nu har jeg skrevet meget om livet i en landsby i 1700-tallet, de fleste vil forvente mere historisk, flere detaljer fra livet dengang. Det er en kærlighedsroman, jeg kan ikke lige pludselig gøre den næste til en thriller. Lige der er jeg nok home safe. 🙂 Det er fantasy, så jeg kan ikke pludselig barbere alt overnaturligt væk og give det en naturlig forklaring. Det kunne måske egentlig være meget sjovt … Nej, rolig, der kommer masser af fantastiske elementer.

Om jeg får ramt den rigtige balance, der vil leve op til folks forventninger, vil kun tiden vise. I min nød henvendte jeg mig til en fra min gamle skrivegruppe.

Hun skal nok få snakket mit selvværd op igen. Jeg glæder mig allerede. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *