Skriv en bog på et år – uge 29

SEXSCENER

Så nåede jeg til en sexscene. Ikke den første og heller ikke den sidste. I Ellekongen havde jeg kun en enkelt sexscene. Historien og Karens personlighed kaldte ikke på flere. Det passede mig fint. Jeg synes, antallet af sexscener i en romance er lidt en balancegang. Der skal være så mange, historien nu kræver, men er der for mange, tænker jeg automatisk ‘jaja, nu er de i gang igen.’ Jeg mister lidt interessen. Men nu er vi i bog to, vi har to forelskede personer, der har tid til hinanden, og hvad laver de mon så? Historien kalder altså på flere hotte scener.

Sexscener kan godt være svære at skrive. Jeg er ikke erotisk forfatter, og jeg har en vis blufærdighed. Det er mig komplet umuligt at skrive en sådan scene uden at blive lidt genert, tanken om hvad familie og venner mon vil tænke, når de læser den scene, dukker op så sikkert som amen i kirken. Det har hjulpet mig at sige til mig selv, de behøver ikke at læse det, det er første udkast, jeg kan slette hele lortet igen, hvis det passer mig. Når jeg er færdig med redigering nr.800, er det (næsten) en scene som alle andre. Okay, min redaktør kom på et tidspunkt med nogle ret nærgående forslag, men alt i alt, jo mere du arbejder med en scene, jo bedre bliver du til at se professionelt på den. Også den slags scener.

Jeg gennemtrawlede nettet for gode råd til sensuelle scener, der er faktisk mange rundt omkring. Her er, hvad der virker for mig:

DEN SEKSUELLE SPÆNDING SKAL BYGGES OP

Vores hovedpersoner skal ikke bare lige pludselig dyrke vild lagengymnastik, uden at man som læser er blevet forberedt på en eller anden måde. Jeg har læst en del bøger, hvor jeg ikke synes, jeg blev forberedt godt nok, og resultatet var, at jeg ikke var følelsesmæssigt investeret i fuldbyrdelsen af det forhold. Der skal være noget tiltrækning mellem de to mennesker, der skal være noget spænding omkring, om de ender sammen eller ej, ellers er det ligemeget.

SEXSCENEN SKAL HAVE BETYDNING FOR HISTORIEN

I det første udkast af Ellekongen var de to hovedpersoner faktisk ikke på noget tidspunkt i seng med hinanden. Der blev lagt meget op til det, men Karen var så bange for at blive gravid, at det lykkedes hende at undgå det. Vi befinder os i 1700-tallet, den eneste måde at undgå at blive gravid på, er at undgå at dyrke sex. Men da jeg stillede mig selv spørgsmålet: Vil en sådan scene øge spændingen i historien? Så var svaret ja. Oveni alle de andre problemer, hun kommer ud for, skal hun også tumle med angsten for at være blevet gravid. Samtidig er det jo bestemt ikke ufarligt at gå i seng med ellekongen, og det sætter gang i en vigtig udvikling af historien og et plottwist.

SEXSCENEN SKAL HAVE BETYDNING FOR PERSONERNE

Scenen i Ellekongen var et vigtigt skridt i Karens udvikling fra en person, der passer særdeles godt på sig selv til en mere fri og spontan udgave af hende. For Daniel, der er bange for, at hun skal forvandle sig til en ellepige mellem hænderne på ham, betyder det, at han bliver tvunget til at tænke på hendes sikkerhed frem for hans egne behov. I Ildvætten er vi kommet forbi dette punkt, men jeg bruger scenerne til at illustrere en udvikling hos Karen og en udvikling i deres forhold.

JEG ENDER SOM REGEL MED AT BLIVE RET BESKRIVENDE

Jeg skal ikke udelukke, at jeg, hvis jeg synes, at nu går de sgu lidt for meget til den, kan finde på at sende dem ind i soveværelset og så lukke døren – billedlig talt. Men det er ikke sket endnu. Jeg synes lidt, det vil være at snyde læseren. Nu har jeg bygget op og bygget op, så skal der også være payoff på en måde, så man ved, hvad der foregår. Synes også, jeg efterhånden har læst en del bøger, hvor den kvindelige part kommer så let som ingenting uden at de store finesser har været nødvendige. Come on, hvor realistisk er det lige? Det er paranormal romance, Daniel har en del års erfaring, selvfølgelig har de god sex. Men han må sørme godt bruge sin erfaring på at gøre mere ud af det end bare to stød og en aflevering. Samtidig er det en god måde at vise følelser på. To personer, der betyder noget for hinanden, vil også gerne gøre det godt for hinanden.

PERSONERNE BESTEMMER HVILKEN SLAGS SEX, DE VIL HAVE

Det lader til at være ret moderne med avanceret sex i bøger i øjeblikket, men hvis ens personer nu ikke er til den slags, skal de sandelig da heller ikke tvinges til det. Vil man have sexscener i sin bog, må man også finde ud af, hvilke præferencer ens personer har seksuelt.

SEX ER MERE END BARE SEX

To personer gribes af lidenskab, ja. Nogle gange er det det, der sker. Men tusind andre følelser kan være i spil. Angst som hos Karen i Ellekongen. Usikkerhed, kærlighed, skam. Lidt mere lavpraktisk, en skovbund er ikke altid lige behagelig.

DEN GODE GAMLE – SANSERNE SKAL I SPIL

Sensuellle scener er perfekte til at bringe hele sanseapparatet på banen. Berøringer, dufte, lyde, synsindtryk af en person, man har lyst til og alle de følelser, der vælter rundt i kroppen. En legeplads for en forfatter, har jeg fundet ud af.

Det var lidt om, hvordan jeg griber det an. Om det resulterer i gode sexscener må læserne bedømme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *