Skriv en bog på et år – uge 11 – at have det sjovt

Et par gange i denne uge er der nogen, der har spurgt mig, om jeg stadig synes, det er sjovt at skrive min bog, når nu jeg har fået en deadline og derfor må forventes at sidde og skrive i tide og utide, også når det ikke nødvendigvis er sjovt.

Svaret var ja. Jeg synes, det er sjovt, ellers ville jeg ikke gøre det. Jeg er endnu ikke kommet til det punkt, hvor jeg kommer i tvivl om plottet – ikke særlig meget i hvert fald – og generelt synes, at jeg er verdens dårligste skribent og at jeg helt sikkert bliver slagtet af anmelderne, hvis der overhovedet kommer nogen. Okay, det sidste kan jeg godt få lidt koldsved over, efterhånden som udgivelsesdatoen på den første bog nærmer sig, men det er lykkedes mig at holde det væk fra skrivningen indtil videre.

Jeg skal nok nå punktet, hvor alt bare er noget lort. Alle forfattere har mindst en af de perioder med hver eneste bog, de har skrevet, har jeg ladet mig fortælle. Jeg krydser fingre for, at jeg når at blive færdig med første udkast, inden det rammer mig. Så kan jeg forhåbentlig bruge den kritiske stemme til noget nogenlunde fornuftigt under redigeringen.

Men jeg er der altså ikke endnu, så det er bare at skrive løs. Og jeg skriver i tide og utide, også når jeg egentlig burde lave andre ting. Og hvis man bruger ’sjov’ som pejlemærke og har valget mellem at skrive eller luge i haven/støvsuge/rydde op i skuret, så ved jeg da godt, hvad der er sjovest.

Men står valget mellem skrivning eller at se en film med familien eller læse den bog, man lige har købt, så er det noget andet. Jeg tager mig den luksus at fravælge skrivningen, når jeg kommer sent hjem og er træt, det kommer der alligevel ikke noget godt ud af.

Jeg har et arbejde, der tager en stor del af min energi, og det må jeg bare acceptere. Humlen i spørgsmålet var måske også, at når nu jeg gør det her i min fritid, så skal det også være sjovt.

Og ja, det må det rigtig gerne være sjovt, men hvis jeg vil noget med det her, blive færdig med mine bøger frem for at tæske rundt i første kapitel i evigheder, få dem udgivet, udvikle mig som forfatter, så er en del selvdisciplin nødvendig. Så er jeg nødt til også at sætte mig hen ved computeren, når jeg har mere lyst til at lave andre ting. Jeg er nødt til at vade igennem den ene redigering efter den anden for at få den god nok.

Jeg skriver ikke kun for at hygge mig. Jeg bestemte mig for flere år siden at tage min skrivning seriøst. Risikerer jeg at tage det sjove ud af det ved at gøre det til mit job nr.2? Måske, men det er ikke sket endnu.

Jeg er i denne uge nået op på 29086 ord. Nu skal jeg lige have et par lange dage på arbejdet overstået, så skal jeg i gang med en fed scene. Jeg glæder mig, det skal nok blive sjovt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *