Skriv en bog på et år – uge 9 – research

Så blev det mandag, ferien er slut, vækkeuret ringede klokken fire imorges, og min hjerne skal tunes ind på arbejde igen og kan ikke længere beskæftige sig 24-7 med min historie. Jeg har nu 25581 ord. Mere havde selvfølgelig været rart, men jeg er nu godt tilfreds.

Mens jeg var i Tyskland, havde jeg ikke netadgang og derfor kunne jeg ikke researche, når der opstod behov for det. Det var sådan set godt, for det gav mere tid til at skrive, men jeg blev nødt til at følge op på det, da jeg kom hjem.

For selvfølgelig er google et fantastisk redskab, når man skal researche. Hvad der ikke findes af mærkelige sider om alt muligt. Jeg har egentlig ikke nogen favoritsider, for mit informationsbehov er ofte ret specifikt, og ingen sider kan imødekomme alle mine spørgsmål. Jeg havner derfor ofte i nogle obskure hjørner af nettet, der omhandler alt fra klædedragter, moselig og naturmedicin til lokalhistorie og asatro.

Jeg vil i stedet fortælle lidt om andre kilder til research, som jeg bruger og som google ikke kan erstatte.

BIBLIOTEKET

Det minder faktisk lidt om google, denne gamle, hæderkronede informationscentral. Man kan finde bøger om alt muligt mærkeligt. Hvis du gerne vil have fakta på plads i din historiske roman, er fagbogsafdelingen på biblioteket en guldgrube. Der er både tykke bøger om verdenshistorien i store linier og meget specifikke udgivelser om f.eks. jernalderbopladser, guldhornene eller nisser.

Fagbøgerne i børneafdelingen er ofte mere illustrerede, og de er gode, hvis man vil have et billede på tingene. Men jeg vil ikke anbefale at nøjes med dem, for de formidler gerne i store oversigter over tidsperioder. Hvis man skriver en bog, der foregår i middelalderen i 1201, nytter det ikke noget, at man beskriver genstande, der først kom i brug i middelalderen i 1453. Der er ingen vej udenom at komme dybt ned i sine årstal.

BOGHANDLEREN

Den gode gamle boghandel ligger også inde med fagbøger om historie og gerne noget af det nyere. Mange boghandlere prioriterer også lokalhistoriske værker, som en eller anden ildsjæl har udgivet. De er tit meget interessante. Herunder er et lille udvalg af bøger, jeg har fundet i boghandlere og på udsalg på biblioteket.

Tro mig, jeg har mange flere, men nu har jeg kun taget dem, jeg har brugt til research på Ellekongen. Et par af dem er fundet et helt tredje sted, nemlig:

ANTIKVARIATER

Et fantastisk sted at finde litteratur til sin research, for der står titler side om side, som man ikke længere kan finde på biblioteket og slet ikke i boghandlen. Det kan godt være lidt uoverskueligt, for antikvariater er gerne små, hyggelige butikker med mange kringelkroge og bøger i stabler fra gulv til loft. Men har du en bestemt titel, du leder efter, kan du søge den herinde. Så får du en oversigt over antikvariater, der har den pågældende bog, og du kan ovenikøbet købe den derigennem, hvis du ikke har mod på at kaste dig ind i bogmylderet.

MUSEUMSBUTIKKER

Jeg vil altid anbefale, at tage en tur på museum. Det giver noget uundværligt at have set tingene med egne øjne. Meld dig til en guidet tur med en arkæolog, du får stof og inspiration til ti bøger efter en snak med en person, der ved noget om et emne.

Men butikkerne i de museer er også en guldgrube af litteratur om de sjoveste emner.

Disse bøger har jeg alle haft næsen i for at gøre Karens verden i Ellekongen komplet og troværdig. Ser de kedelige ud? Det er de faktisk ikke. Er det strengt nødvendigt at være en nørd for at skrive historisk? Måske ikke, men det hjælper. 🙂

FACEBOOK

Tro det eller lad være, men fb er ikke kun spild af tid. 🙂

Rigtig mange museer har nu en facebookside, hvor de skriver om deres arbejde, fund og udstillinger. Derigennem inviterer de også på udflugter med arkæologer og andre eksperter og foredrag og andre events.

Jeg følger en bred vifte af forskellige museer, men jeg kan især anbefale Lejre Museum, der arrangerer mange spændende vandringer i det kæmpe område, de har. Vikingeborgen Borgring ved Køge er gode til at fortælle om deres fund og udgravningsarbejde, men stedet er også en stor udgravning. Museum Sydøstdanmark er et samarbejde mellem flere museer her i området, som er gode til at formidle på fb også. Frilandsmuseet i Maribo er ret aktive og er gode til at tage billeder.

På fb findes der også grupper for folk med de skæveste interesser, herunder også historie og arkæologi. Der er masser af mennesker, der flittigt deler videnskabelige artikler og andet godt fra både danske og udenlandske tidskrifter.

LOKALHISTORISK ARKIV

Her kan man finde meget konkrete oplysninger om steder, bygninger og mennesker i ens lokalområde, men selv hvis man ikke skriver om noget lokalt, er der meget spændende at dykke ned i. Hvordan så en fæstekontrakt ud? Hvad bestod et typisk bo i på en gård af den og den størrelse? Eller et husmandssted? Hvordan så mennesker ud?

I den by, hvori jeg bor, har vi en mappe, hvor alle beboere har bidraget med gamle dokumenter og beretninger om deres og deres families liv. Det er en sand skat og så interessant at bladre i. Og meget sjovt at læse om historien på den gård, hvor man bor.

Det var så lidt om mine – indrømmet, nok ganske nørdede – researchvaner. Andre forfattere har sikkert andre kilder, men skal du skrive historisk, er det gode steder at tage afsæt fra.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *