Skriv en bog på et år – uge 6 – om at skrive med følelserne

Som ventet har det i denne uge været sløjt med nyskrivning, da jeg har haft redigering at tage mig af. Desuden er husets ældste søn fyldt 18 og forberedelserne til fødselsdagsfesten tog meget af min tid.

Jeg har bl.a. skrevet en tale til ham, og det er følelsesmæssigt nok noget af det hårdeste, jeg nogensinde har skrevet. Ikke fordi vi har nogle vilde familiedramaer, bortset fra at han er adopteret, adskiller hans barndom sig ikke fra de fleste andres. Men ordene blev hentet direkte fra hjertekulen, kanalen var vidåben, og jeg tudede flere gange, mens jeg skrev.

Men som jeg dog skrev. Der var ikke meget planlægning. Jeg havde en idé om, hvad jeg ville, tage nogle oplevelser fra hans barndom, der hver især belyste et aspekt af det at være forældre og binde det sammen til sidst i nogle overvejelser over forældres evige sorg over, at tiden går alt for hurtigt, at den lille dreng er væk for evigt, blandet op med stoltheden over den unge mand, drengen har udviklet sig til og tiltro til fremtiden.

Jeg stoppede kun for at overveje, hvilke episoder, jeg skulle trække frem. Minder har det jo med at vælte frem, lige så snart man begynder. Men det meste flød gennem fingrene på mig. Jeg undgik selvfølgelig ikke at tilføje noget bagefter, og der skulle også byttes lidt rundt på rækkefølgen, men alt i alt var det noget af det letteste, jeg længe har skrevet, selvom jeg af og til knap kunne se skærmen for tårer.

Det fik mig til at tænke på, at det må være noget af det samme, man som forfatter skal opnå med sine personer. At komme så tæt på dem at skrivningen bare flyder af sig selv. Glemme alt om skriveregler, ordvalg og plot og bare skrive. At gøre det en hel bog igennem tror jeg ikke, jeg kan. Der er immervæk altid nogle scener, der er sjovere at skrive end andre og noget vil altid drille.

Men de passager, jeg har skrevet i den særlige tilstand, hvor min persons følelser er mine følelser, er nu engang de bedste. Så det er målet, når jeg vender tilbage til nyskrivningen. Så mange af den slags flow som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *